Zonneprojector

  Home          Webshop
  • Nieuw!
  • Veilig naar de zon kijken.
  • Zonwaarnemingen zoals verduisteringen, zonnevlekken en transities.
  • Met meerdere personen tegelijk kijken.
  • Absoluut veilig voor de ogen!
  • 20 x 20 x 25cm
  • Een goede glazen achromaat zorgt samen met acrylglas spiegels voor een fantastisch resultaat.
  • Hoogwaardige spiegels en lenzen.
  • Dobson montering.
  • Nederlandse handleiding
Vanaf het moment dat telescopen werden uitgevonden kijkt men er al mee naar de zon. Zonder een goed zonnefilter zijn daar grote risicoĺs aan verbonden. Alleen een sterk zonnefilter absorbeert het zonlicht voldoende om oogschade te voorkomen. (Voor de Newton spiegeltelescoop bestaat hiervoor bijvoorbeeld een speciaal zonnefilter.) Door gebruik te maken van een geraffineerd optisch systeem wordt dit probleem bij deze zonneprojector omzeild omdat niet naar de zon, maar naar een projectie van de zon gekeken wordt. Hierbij wordt het principe van een camera obscura gebruikt.

Bij een camera obscura valt licht door een kleine opening in de wand van een verduisterde ruimte op de tegenoverliggende wand. Deze zonneprojector heeft behalve een opening ook een lens en een convexe spiegel. Samen werken ze als een Gallile´sche telescoop en maken een sterke vergroting mogelijk.
Een planspiegel zorgt vervolgens voor een aangename beeldhoek.

Dit handige apparaat maakt het mogelijk om met meerdere personen tegelijk comfortabel en veilig observaties te doen van zonnevlekken, verduisteringen en transities van planeten. Een zonnefilter is hierbij niet noodzakelijk omdat, door een geraffineerde optiek, alleen naar een projectie van de zon gekeken wordt. De grootte van het beeld is naar keuze 55 of 75 mm en is door de haakse hoek van het invallende zonlicht gemakkelijk te bekijken. Erg praktisch als de zon hoog staat!

Het optiek bestaat uit: een glazen achromaat van ě30mm en f250 mm die in 5 stappen tot op 12 mm geblindeerd kan worden, een wissel optiek met 2 convexe spiegels met een brandpuntsafstand van f-10 en f-14 mm en een vlakke kunststof spiegel.

De zonneprojector staat op een dobson montering en kan op elke hoogte tussen 0░ en 90░ ingesteld worden. Door de twee ge´ntegreerde kwadranten is het mogelijk de zonshoogte af te lezen.

De projector is slechts 20 x 20 x 25 groot en past daardoor op elke boekenplank.

Andere producten waarmee u de zon kunt observeren:
Eclipsbril (bouwpakket)
Eclipsbril (kant en klaar)
Zonnekijker (6x)
Newton spiegeltelescoop (30x)
Astrosolar zonnefilterfolie